Traditii de Craciun PDF Print E-mail
Written by Marcel Urs   
Friday, 01 January 2010 20:23
Fapt divers, în anul 2009, din luna iulie până în decembrie, ne-au vizitat persoane din următoarele țări:
Romania (RO)    337; United States (US)    89; Germany (DE)54; Spain (ES) 35; Italy (IT) 11; Europe (EU)7; Sweden (SE)6; Canada (CA) 4; United Kingdom (GB) 3; Belgium (BE) 2; Austria (AT) 2; Iraq (IQ) 2; Greece (GR) 1; Netherlands (NL) 1; Hungary (HU) 1; France (FR) 1; Moldova, Republic of (MD) 1.
Mulțumesc nepotului meu Oti, care a trimis multe dintre imaginile de care vă bucurați aici pe acest website și bineînțes părinților lui Nicu și Cornelia care i-au dat mână liberă să facă acest lucru. De asemeni nepoatei Andreea care s-a ostenit să facă aceste secvențe video de care ne-am bucurat nespus la aceste sărbători.
Pentru mai multe imagini cu Steaua, Turca, Colinda, selectați poza de mai jos:Copiii la Mnioțolo prin sat. Mnioțolo este o traditie specifică doar satului Chier. Este atât unică încât se practică numai în satul Chier: în ajunul Crăciunului, copii merg pe ulițe dimineața devreme și strigă "Mnioțolo!" apoi intra in curtea și casele oamenilor și colindă apoi primesc cornuri, colaci, fructe si chiar bani. Pe cât de unică este tradiția aceasta în st, pe atât este unic și cuvântul "Mnioțolo".
Nu se cunoaște etimologia cuvântului. Am stat de vorbă cu oameni bătrâni din sat și  nici aceștia nu îi cunosc originile. S-ar putea să fie o tradiție de sute de ani și tot atât de vechi să fie și cuvântul. Pentru cei care suntem plecați de pe meleagurile satului de ani de zile, aceste imagini ne-au adus bucurie în suflet și au răscolit în noi amintiri "prăfuite" de trecerea vremii. Am retrăit cu bucurie aceste amintiri. Revederea locurilor unde am copilărit și a unor persone cu care am fost colegi a fost foarte bine venită. În una din secvențe, l-am recunoscu pe Petrișor Ardelean, fost coleg de școală cu care am multe amintiri. Acum este și el "la casa lui" , căsătorit și cu copii.
În imagini, dintre câțiva dintre nepoți: Alice, Robi, Vladuț iar Cătălin este prietenul lor. Video de Andrea Urs

Cu turca. În Ajunul Crăciunului, tinerii satului alcătuiesc un asamblu folcloric format din: ursul și țiganul, ofițerul, capra, iapa, casierul și alte personaje deghizate în costume tradiționale și mascați. Tinerii merg prin sat, deghizați în aceste caractere, intră în curțile oamenilor unde recită versuri specifice Crăciunului și apoi primesc bani și alte bunuri specifice sărbătorii Crăciunului.
Last Updated on Tuesday, 19 January 2010 17:47
 

Vizitatori

Locations of visitors to this page

Poze Vechi 2012

Poze vechi Chier 2012

Chiereni in Spania

2008 Chiereni prin Spania

Who's online now

We have 1 guest online

Echipa de fotbal a satului Chier

Echipa de fotbal Chier, poze de Oti Lucaci